Constructie portofoliu

Primul portofoliu: All Weather

Pentru o persoana care nu a mai avut tangenta niciodata cu nimic listat la bursa, actiunea de a-si pune banii economisiti pe asa ceva prezinta mult risc. Multe cuvinte noi si relativ complexe precum “volatilitate”, “randament”, “formulare 10-k”, “ETF-uri”, “macroeconomie”, etc.

Aceasta cantitate mare de informatii noi pare sa-i opreasca pe multi sa-si deschida un cont de broker, zic eu tragand concluzie dupa discutiile mele cu diverse persoane din ultimele luni.

Chestia e ca nu-i obligatoriu sa fii activ 4,6,10 ore pe zi, nici sa citesti mii de pagini pe an. Bursa e pentru oricine si iti permiti sa fii cat de activ vrei tu, atata timp cat iti cunosti si asumi aversiunea la risc pe care o ai.

Cu gandul la management de risc si timp putin pentru bursa, am cautat si eu o strucura “ideala” care sa-mi permita sa stau linistit cu banii alocati 100% si sa fie cat mai putin afectat de zgomotul care se afla in piata in aceasta perioada.

Aici intervine All Weather-ul lui Ray Dalio.

Inainte de a scrie despre el, am unele mentiuni de facut:

1 – e important sa-ti cunosti aversiunea la risc

2 – mergand inainte, aleg sa fiu mai putin expus pe actiuni (un aprox. 30%), timp in care imi asum faptul ca aceasta crestere economica la care asistam deja de plus 10 ani ar mai putea dura si poate as fi mai castigat cu un 60%.

3 – am dorit un portofoliu care sa-mi permita sa fiu mereu in piata, indiferent ca-i haos sau nu.

4 – am dorit un portofoliu “low maintenance”. All Weather-u necesita o realocare de bani, o data pe an.

5 – doresc un randament mediu anualizat intre 7%-9%.

6- All Weather-u e primul dintre cele 2 portofolii pe care vreau sa le detin. Despre celalalt voi vorbi la final.

Cei de la Bridgewater Associates (cel mai mare hedgefund din lume) au gandit All Weather-ul sa functioneze bine in 4 situatii cheie:

Structura si alocarile sale sunt asa:

  • 30% pe SPY sau Dow Jones
  • 40% pe TLT (long-term bonds – 20 ani+)
  • 15% pe IEF (intermediate term bonds – 7-10 ani)
  • 7.5% pe GLD
  • 7.5% pe indice de Commodities. Ideal ar fi DBC

Simularile pe date istorice din 1994 pana in 2017 arata ca All Weather-ul a avut un return anual mediu de 8.61% cu o volatilitate de 6.79%, lucru care mie imi mai mult decat convine.

Tot in aceasta perioada, maximum drawdown (adica diferenta de la All-time high la All-time low a fost de sub 15% si cel mai prost an a inchis pe -3.2%, in 2015). In 2008, a inchis pe +2.4%.

Ce vreau sa mentionez e ca desi datele din trecut ofera informatii de-o importanta cruciala, nu trebuie sa ne bazam 100% pe ele. Piata e mereu intr-o schimbare si nimeni nu stie ce ne rezerva viitorul. Pe de alta parte, back-testingul e o etapa esentiala in constructia unui portofoliu.

Ce mai e de mentionat este faptul ca SPY plateste un dividend de 1.83%, in momentul de fata , TLT-ul are 2.68% si IEF-ul are 2.29%.

Realocare

La final de an, dupa ce portofoliu a avut destul timp sa se dezvolte, trebuie sa-l readuci la alocarile initiale. Se poate ca SPY-u sa urce de la 30% la 45% si sa-ti scada TLT-ul de la 40% la 25%. In situatia asta, trebuie sa iei acel surplus de 15% de pe SPY si sa-l muti pe TLT.

Concluzie

Despre portofoliu acesta nu e mult de zis. Nu ofera cel mai mare randament, insa protectia la risc (definit momentan ca si volatilitate) e de invidiat. Nu am vrut sa intru in calcule de volatilitate, randament si corelatii deoarece asta e un subiect destul de mare pe care-l pastrez pentru alta data.

PS:

Portofoliu numarul 2 despre care va spuneam la inceput ca vreau sa mi-l fac va fi format doar din companii platitoare de dividend, listate pe bursele din SUA. Revenind la randament, sunt cateva combinatii care din Ianuarie pana acum au randament de 19%. Tentant, ce-i drept, insa randamentul la 2-3 luni nu are foarte multa relevanta.

Voi posta analize saptamanale cu ce companie am ales sa faca parte din noua “gasca” si de ce.

PS2:

Cifrele din aceasta analiza au fost calculate NELUAND in calcul taxele impuse de broker. Acestea difera de la caz la caz.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *